Movies

No Time to Die

Pár premier csúsztatás után végre megérkezett a 25. Bond film, egyben a Craig éra lezáró darabja, ami a franchise talán legmegosztóbb filmje lett. Alább kifejtem az én véleményemet a lezárásról, természetesen spoileresen.

Bond visszavonul (már megint) aztán egy régi barát felkeresi, hogy kéne a segítsége, mert egy új szuper fegyver van szabadon (már megint), erre a kérésre pedig a volt 007-es ügynök természetesen nem mondhat nemet, úgyhogy vissza Londonba, kézhez venni a menő órát, aztán irány a világuralomra törő főgenya titkos szigete. Ha nagyon szeretném, le tudnám ennyire szűkíteni a film közel 3 órás játékideje alatt történteket, de ennél sokkal több esemény játszódik le előttünk, amik talán örökre megváltoztatják a szériát.

A történetben 2 meglepő fordulat van: a “főgonosz” igazából a Spectre tagjait akarja kiiktatni, és hogy Bondnak van egy gyereke.

Az első csavar szerintem jót lendített a történeten. A DNS-nek megfelelően gyilkoló nanobotok természetesen egy nagyon high-tech fenyegetés, amit meglepő módon nem a világ teljes kiirtására akarnak felhasználni, hanem Safin (Rami Malek) a családja gyilkosait akarja vele levadászni. Malek nagyon jól hozta ezt a megtört figurát, nem az a tipikus Bond gonosz, akire az előzetesek alapján vártunk. Sokaknak ez csalódás lesz, nekem viszont kellemes meglepetés volt.

A tény, hogy Bondnak gyereke van, és hogy miatta áldozza fel magát a film végén sokakat kiborított már most (elég csak ránézni az IMDb-n lévő nézői véleményekre, hogy a social médiáról ne is beszéljek), pár embernek pedig könnyeket csalt a szemébe. Én az utóbbi kategóriába tartozom, ugyanis szerintem ez egy teljesen méltó lezárása volt a karakternek. Maga a szimpla tény, hogy Bond végre nem halhatatlan félisten, és mellette, hogy ténylegesen vannak érzelmei és családja egy jól megírt emberi karakterré változtatták.

Amit még fontosnak tartok kiemelni az egyrészt Hans Zimmer zenéje, ami mint mindig, most is nagyot üt, és Ana de Armas mellékszereplése, aki lényegében abban az 5-10 percben el is lopta a show-t.

Összegezve: számomra egy nagy meglepetés lett a film, ugyanis nem számítottam egy ilyen érzelmes befejezésre, és egy rendesen kitöltött játékidőre.